Work-life balance: 4 hatékony coaching kérdés, ha igazi változásra vágysz

A work-life balance népszerű fogalommá vált az utóbbi években. A nagyon sok munka, rengeteg teendő és sok felelősség szintén trendy. Ilyen-olyan okokból szeretjük magunkat túlterhelni feladatokkal, ami gyakran csúcsosodik ki abban az érzésben, amit Zsákos Bilbó olyan szépen mondott: "Mintha el volnék vékonyodva, mint a túl kevés vaj, a túl nagy kenyéren." Ilyenkor szoktam hallani coachingban a work-life balance megtalálásának igényét. Sokak fejében úgy él, mint egy misztikus Szent Grál. Ilyenkor sokat segít, ha lehozzuk a földre és kézzel foghatóvá tesszük. Te tudod, hogy mi az és hogy vajon miért kutatod?

A tudomány definíciója szerint egyensúly a rendszernek az az állapota, amelyben az egymásra ható erők hatásának összege nulla. Lélektani értelemben ez azért elég álomszerű, valljuk be. És ez jól is van így. Életed hatóerőinek nem kell mindig nullára kiegyenlíteniük egymást. Vannak hosszabb-rövidebb időszakok, mikor a munkád felé billen a mérleg serpenyője, máskor meg családod és értékeid felé fordulsz legtöbb figyelmeddel.

Ha viszont nincs meg a szabad bejárásod mindkét világba, az joggal veti fel az igényt, hogy valamin érdemes változtatni.

Az alábbi kérdések tisztázása segíthet elindulni ezen az úton.

Mit is szeretnél pontosan egyensúlyba hozni az életedben?

Egy coaching folyamatban fontos, hogy értsük a célt, ami felé haladni szeretnénk. Ezért mikor work-life balanceről beszélgetünk, fontos tisztáznunk, hogy mit értesz alattuk.

Neked mi a fontos magánéletedben? Gyerekek, társ, barátok, hobbi, utazás, tanulmány, sport, alkotás, szórakozás? Na és a munkában? Pénz, szakmai kihívás, előléptetést, munkahelyváltás, vállalkozásindítás? Nagyon különböző dolgokat jelenthet. Javaslom, első lépésként értsd meg, hogy a te életedben mik azok a dolgok, amiket egyensúlyba igyekszel hozni.

Készíts ezekről listát. Szerepeljenek rajta azok a területek, amik nélkül nem tudod elképzelni az életed. Ez lesz majd az az X a térképen, ahová igyekszel eljutni.

Hogyan változna meg az életed az egyensúly megteremtésétől?

Emberek vagyunk, és mint minden rendszer a természetben, a legkisebb energia befektetéssel járó állapot megteremtésére törekszünk. Miért lépnél ki a megszokott rendszerből, vállalnál kisebb-nagyobb kockázatokat, nehézségeket, ha nem a haszon kedvéért, amivel az új lehetőség kecsegtet?

Tisztázd ezt is magadban, hogy mit nyersz majd a változással. Mit fog ez neked adni, amivel most nem rendelkezel? Vagy megvizsgálhatod a másik oldalról is. Milyen következménye lenne, ha nem tennél semmit az egyensúly megteremtéséért?

Hol éled most meg az egyensúly hiányát?

Ha már kijelölted a helyet, ahová szeretnél eljutni, hatátozd meg, hogy hol állsz most aktuálisan.

Mennyi időt szentelsz az általad fontosként megjelelölt dolgoknak? Mennyi időt szánsz a munkádra, a kapcsolataidra, önmagadra? Érdemes megfigyelni ezt egy héten át. Írd össze, mivel mennyi időt töltesz. Nagyon hatékony, ha ezt bármilyen módon vizualizálod magadnak. Megtámogathatod ezt remek alkalmazásokkal, de egy magadnak megrajzolt kördiagrammal is könnyen átláthatod, aktuálisan hová mennyi energiát allokálsz.

Egy hét után igen meglepő eredményekre juthatsz. Lehet, hogy egyáltalán nem állsz olyan messze az áhított egyensúlytól, mint ahogy azt korábban hitted. Lehet, hogy bizonyos területeket nagyon is elhanyagolsz aktuálisan az életedben, pedig fontosak számodra.

Milyen területekre érdemes fókuszálnod, hogy megteremtsd az egyensúlyt?

Ha már megvan a célod, és azt is pontosan látod, hol állsz most ahhoz képest, kezdj el azon dolgozni, hogy milyen lépéseken keresztül valósítod meg.

Örök igazság, hogy amire figyelünk, arrafelé haladunk. Mi az az egy-két terület, aminek több figyelmet fogsz szentelni? Mik azok a területek, amiket hátrébb sorolsz majd ezek érdekében?

Érdemes végig gondolni, hogy milyen akadályokkal szembesülhetsz. Ki vagy mi lendít majd át ezeken? Segítségedre lehet, ha emlékeztetőket állítasz be magadnak, befoglalsz időpontokat a naptáradban, vagy beavatsz valakit, hogy támogasson, esetleg bevonsz egy coachot.


Forrás: https://coachfederation.org/blog/4-questions-to-inspire-change